Ak pravidelne odchádzate z domu za svitania a prichádzate za súmraku, mali by ste si zvyknúť nosiť vo svojej kabelke 1-2 desiaty, ktoré vás zachránia v prípade náhleho záchvatu hladu ... Ten vás totiž pri celodennej fyzickej alebo aj psychickej aktivite prepadne stopercentne. A nie je nič horšie, než ho ukojiť v najbližšej cukrárni alebo fastfoodu. Lenže čo si so sebou vziať, aby vás to zasýtilo aj chuťovo uspokojilo?
Desiata aj olovrant predstavujú nepostradateľnú súčasť správneho jedálnička. Ak svoje telo pravidelne krmite - po menších porciách a ideálne 5x za deň - nemá potrebu ukladať tukové zásoby, aby sa poistilo, že bude mať z čoho fungovať, keby ste mu náhodou najesť nedala.
V ČOM SÚ DESIATY VÝHODNÉ?
- Vyrovná se vám pri nich hladina krvného cukru, čo zaistí príval novej energie.
- Samotné žuvanie vás trošku „prebudí“ a budete odvádzať oveľa lepšiu prácu.
- Zrýchli se vám metabolizmus, a ak máte potrebu schudnúť, pôjde vám to oveľa rýchlejšie a zdravšie.
- Akonáhle sa dopoludnia nadesiatujete, k obedu vám bude stačiť menšia porcia, a výrazne znížite riziko, že sa prejete. Čo má opäť priaznivý vplyv na zhadzovanie nadbytočných kíl…
Hovoríte, že vy desiatu nepotrebujete, pretože do obeda v kľude vydržíte? Chyba! Vy nemáte „držať“ a potom do sebe hladná nasúkať obed behom 20 minút. V takýchto chvíľach si vaše telo uloží veľa tukov, aby tak malo dostatok energie na prečkanie ďalšej hladovky. A akonáhle sa v tomto medziobdobí dostatočne nehýbete, všetok tuk nespáli a vy tak priberáte…
SVOJE TELO SI MUSÍTE NAJPRV VYCVIČIŤ
Možno už odnepamäti nedesiatujete a myslíte si, že práve vaše telo to tak má rado. Ale omyl, ono si len zvyklo ... Uvidíte, že keď budete dôsledná, za krátku dobu si zvykne znovu - desiatovať, a bude vás samo upozorňovať, kedy je čas sa najesť. Bez toho, že by ste si musela stále strážiť hodinky.
Lenže čo desiatovať, keď ste väčšinu času niekde v pokluse, alebo ste v priamom kontakte so zákazníkmi, a máte na "doplnenie zásob" naozaj len pár minút? Možností je veľa. A nielen, že sú zdravé, ale aj chutné!
- NAKRÁJENÉ OVOCIE DO KRABIČKY
Keď vás u jedla niekto vyruší, môžete kúsok v ruke jednoducho odložiť a neskôr pokračovať (čo sa napr. s celým jablkom vykonáva horšie), a vyriešite tak aj častý problém mimo kanceláriu - "čo s ohryzkom".
- PROTEINOVÁ, RAW ALEBO OVSENÁ TYČINKA
U nej si len postrážte, aby neobsahovala zbytočne veľa umelých aj neumelých sladidiel. Miesto toho sa zamerajte na tie, ktoré majú vyšší podiel bielkovín a vlákniny.
Bohatý na bielkoviny (toľko naraz ich získate z máloktorého jedla), a vďaka jeho tekutej forme sa tiež oveľa rýchlejšie vstrebáva. Zároveň ním uhasíte smäd a prípadne uspokojíte svoju chuť na sladké. A keďže sa dnes už vyrábajú aj menšie šejkry (do 300ml), zmestí sa vám do každej štandardne veľkej kabelky.
Ideálne sú nesladené a do 3 % tuku. Skrývajú obrovské bohatstvo: probiotika (udržujúce črevnú mikroflóru v rovnováhe), vápník aj bielkoviny. A zasýtia vás i na niekoľko hodin.

Obsahujú veľa zdravých tukov, bielkovín, minerálov i vitamínov. Dodávajú energiu a prispievajú k dobrej nálade. Ale pozor, majú pomerne vysokú kalorickú hodnotu, takže u nich určite neplatí “čím viac, tým lepšie”. Ak nechcete priberať, ideálne ich konzumujte maximálne hrsť denne (cca 30 g).
Najlepšie je domáce. Nielen preto, že nie je sírené, ale tiež máte istotu, že nie je nijak dosladzované. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov.
- KNÄCKEBROT S KVALITNOU ŠUNKOU/SYROM A ZELENINOU
Knäckebroty sú veľmi trvanlivé (čo sa pri celodenných pochôdzkach hodí) a hlavne obsahujú veľa vlákniny a majú nízky glykemický index. V kombinácii so šunkou, syrom a pár kúskami zeleniny vás skvele zasýtia na niekoľko hodín.
Obsahuje velké množstvo kvalitných živočíšnych bielkovín a iba minimum sacharidov a tukov. Dnes už ho objavíte v každom väčšom supermarkete a v mnohých variáciách - hovädzie, zverinové, morčacie alebo treba rybie.
A NA ČO HLAVNE NEZABÚDAJTE?
Nosiť so sebou v kabelke vždy aspoň malú fľaštičku s čistou vodou. Pravidelná strava je síce pre správne fungovanie tela dôležitá, ale dostatok tekutín eště oveľa viac.